Odlingspinnar till trädgården

Inför sommarens trädgård eller växthus är det bra att ha odlingspinnar för att minnas vad man har sått. 

Jag tog inspiration från pinterest när jag sökte på odlingspinnar. Det finns många olika former av odlingspinnar man kan göra dem med hjälp av lera, metall, trä material. 

Jag själv gjorde av gamla trä lister och skrev med permanent tuschpenna vilka odlingar som fanns i min systers växthus. 

Du behöver

1-2 långa trälister (beroende på hur många odlingspinnar du behöver) 

1 svart permanent tusch penna - köpte min från Citymarket 

Såg 

Listerna som jag använde var färdigt in oljade så jag behövde inte olja dem igen för att den ska skyddas mot fukt. 

Har du en list eller en annan trä pinne olja gärna in den med terass olja enligt instruktioner på burken. 

Gör såhär.

Såga listen i önskad längs

Slipa kanterna så att de blir släta med sandpapper p 40-60

skriv med tuschpenna nära ena kanten vilken till exempel grönsak du har sått. 

Stick ner dom i jorden bredvid din planta. 

 

Jag gjorde detta på min terass en solig söndag, det var avslappnat och lugnt när jag satt där och pysslade på i solskenet och hörde när fåglarna kvittrande. Det var en avsappnad stund. En av de bästa sakerna med sommaren är att få vara ute och pyssla och hitta inspiration från naturen. 

 

Här är bilderna steg för steg

Hittade två lister i garaget 

Finns att köpas till exempel på Hartman, bauhaus

Sågade av listerna i önskad längd

Slipade kanterna 

 

Skrev med permanent tusch vilka grönsaker som finns i min systers växthus 

// Julia 

Publicerad 21.05.2018 kl. 20:40

Våriga prydnadsägg

Våriga prydnadsägg

 

Förstås passar ägg och kanske någon kyckling till Påsken, men jag tycker att något ägg här eller där kan vara en riktigt fin inredningsdetalj under hela våren. Jag valde att göra prydnadsägg med en teknik min farmor har gjort kycklingar av, jag gjorde också e kyckling bara för att visa hur de ser ut. Min farmor valde att göra Kycklingarna med två olika färgers tyg. Som ni ser är styrox äggen delade i fyra delar, hon hade de två övre delarna gula och de två nedre delarna i ett grönt mönstrat tyg. På det här sättet fick hennes kycklingar byxor eller kjol. medan min kyckling blev naturell, så det finns många möjligheter.

 

Det här passar bra att göra med överlopps tyg eller någon gammal skjorta som man vill återanvända. Det enda jag köpte var ett paket med sex stycken styrox ägg från Muovitukku i Åbo, men det finns i de flesta mat och pysselbutiker i alla fall vid påsk. Jag använde mig av två vassare knivar för att göra skårorna i äggen, en inte så vass kniv för att trycka in tyget, ett gammal tyg som jag hade hemma, saxen klippte jag tygbitar av och limmet satt jag med tyget i skårorna.

1.Dela upp äggen i fyra delar, rita eller gå direkt in med en vass kniv för att skära skåror i ägget. Dela det från botten upp och på mitten, hela vägen runt. Skårorna behöver inte vara djupare än ca en centimeter. Var försiktig så att skårorna inte blir för breda, då är det svårt att få tyget att hållas fint.

2.Då du har delat upp äggen i fyra delar kan du ta tyget och mäta det längs delarna på ägget, så du får tygbitar som är lika för delarna på ägget. Tygbitarna skall vara lite större än än de fyra delarna på ägget. Med lite större menar jag en halv centimeter större längs alla kanter. Jag valde att göra tygbitar för de övre delarna av ägget och för de nedre delarna av ägget, tygbitarna blir rundare för de nedre delarna och spetsigare för de övre. Vill man så kan man mäta och rita på tyget först om man vill, det gjorde inte jag.

3.Då du har klippt 4 tygbitar per ägg kan man börja trycka fast tyget på äggen. Limmet ska läggas i skårorna före man går in med tyget. Jag tryckte tyget med en trubbigare kniv in i skårorna. Den här delen är den mest petiga delen, så man ska ta sin tid så att tyget blir jämt och fint på ägget. Tryck fast en tygbit per del på ägget och gå sedan vidare till nästa del och tygbit. Låt limmet torka klart.

4.Vill du ha bara fina tygägg är steg tre det sista steget men vill du göra kycklingar kan du göra det då limmet ät torrt. Klipp av färgat papper fötter, tuppkam, näpp och tunga. Limma fast fötterna först så att kycklingen kan stå, klipp sedan kamen och limma fast den, och till sist näbben med tunga. Klistra fast näbben i mitten skåran så hålls den bäst. Vill man så kan man köpa ögon men det går lika bra att klippa och limma ögon av papper.

 

 

//Sara


 
Publicerad 16.05.2018 kl. 11:31

Kreativa Bloggen

Hej, från den här veckan framåt kommer jag, Sara Karlsson, och Julia Holmström från Team Astri göra ett projekt här på bloggen. Projektet heter Kreativa bloggen och vi kommer uppdatera bloggen minst en gång i veckan med ett inrednings eller pysselprojekt.

 

Att pyssla eller skapa kreativa produkter är för många ett sätt att slappna av från det dagliga arbetet, därför vill vi dela med oss av olika små projekt som man bra kan göra hemma. Vi vill inspirera alla läsare att börja pyssla och fixa DIY prylar av olika slag. DIY betyder Do It Yourself som har blivit väldigt populärt den senaste tiden. Vi kommer att pröva på en det DIY och andra inspirationsbilder/pyssel som vi hittat på internet, tyvärr är det ofta svårt att hitta original bilen och skaparen av produkten. Men vi kommer göra vårt bästa och försöka hitta originalet,om vi inte hittar originalet kommer vi tipsa om de sidor man kan hitta inspiration. De sidor vi redan nu vet att vi  kommer använda oss av för att hitta inspiration är Pinterest, Instagram, Facebook och överlag bilder från Google. En del saker kommer vi inte ha någon speciell inspirationssida för utan vi har själva kommit fram till idén och hur vi vill göra det.

 

Vi kommer att ge en steg för steg beskrivning i flytandet text där vi förklarar vilket material som behövs och hur vi gjort för att komma till resultatet.

 

// Sara

Julia    

Julia                                                Sara


 

Publicerad 11.05.2018 kl. 11:07

Sluta Skämmas!

Hejsan alla läsaren!

Den 14.12 kl 17-21 ordnar några av oss från Team Astri ett evenamang, Sluta Skämmas, där ni får lyssna på och ställa era frågor till inspiratören och delta i en workshop om kroppspositivitet. Våra inspiratörer är Jonna Salminen, Fredrica Nyman och Sofie Råholm. Temat som kommer att behandlas är förståss kroppspositivitet samt depression och cancer. 

Tycker ni att detta låter intressant skall ni anmäla er senast den 12.12.2017 på länken nedan! Anmälningen är bindande. 


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSedJUjBKKZICbOp0yCqCuRDjQO66NxZ1XHdEwumQh8tOFSdew/viewform

Hoppas ni tycker att det låter intressant och att vi ser er på evenemanget! 

- Tessi, Cattu, Sabi, Julia, Oda, Emma, Jessica & Saara 

 

Publicerad 09.12.2017 kl. 18:32

Teamlärande så in i Norden!

Hejsan!
Jag har deltagit i Nordplus kursen ”Teamlärande så in i Norden” som ordnades i år i esbjerg i Danmark. Vi startade från Finland på måndagen den 18.9.2017 tidigt på morgonen och kom hem på lördagen den 23.9.2017 på kvällen. Deltagaren kom fårn Sverige, Grönland, Finland och Danmark och vi var ca 20 stycken. Från de olika länderna så var vi 3 från Finland, 6 från Sverige, 7 från Danmark och 6 från Grönland.

Under veckan var vi uppdelade i grupper och vi hade ett schema, så här såg det ut:

På tisdagen träffades vi alla och gick igenom veckans program, hade en presentation om teamlärande i Novia. Vi delades upp i grupper och bekantade med varandra. Vi fick även höra en liten föreläsning av den svenska läraren som var med och deltog.

På onsdag gick vi till en brygga vid sjön där vi bodde och där vi i grupperna skulle bygga en flotte och paddla över sjön till andra sidan. Efter det åt vi lunch vid sjön och gick tillbaka. På vägen diskuterade vi dagens program.

På torsdag gick vi i våra grupper runt sjön där vi stötte på olika uppgifter på vägen.

Uppgift nr 1. Vi skulle gå gruppen tillsamamns på träplankor (typ som skidor) en bit framåt för att sen svänga om och gå tillbaka.

Uppgift nr 2. Vi skulle komma fram till ett ord som fanns i en artikel som vi hade läst med hjälp av olika objekt. Ordet var Kreativitet.

Uppgift nr 3. Vi skulle kasta pilar på ballonger och i ballonger fanns det olika ord som vi använda i en reflektion sen på kvällen.

Uppgift nr 4. Mat, vi lagade kanadensiska plättar och grillade marschmellows. Marschmellows satte vi imellan två kex och sen åt.

Uppgift nr 5. Vi skulle tillsammans ta oss igenom ringar med olika storlekar. En väldigt bra samarbetsövning.

Uppgift nr 6. En av gruppen fick ögonbindel på och for in i en inhägnad. De andra i gruppen skulle sen men hjälp av 5 ord, Stop, Vänster, Höger, Framåt & Bakåt, ta personen med ögonbindel till en present som fanns där. I presenten fanns en uppgift som var att vi skulle utvärdera övningen.

Uppgift 7. Vi skulle hitta föremål i Naturen som beskrev våra egna länder och dess natur.

På fredag for vi till en förskola där de jobbade med utomhuspedagogik. När vi kom dit skulle de fara till skogen med barnen på jakt. De fick skjuta pil på paffdjur. Vi for även till danskarnas skola på rundvandring. När vi kom tillbaka till stugan så började vi laga avslutningsmiddagen.

På lördagen åt vi morgonmål och for hemåt mot våra länder.

Denna vecka var intressant, lärorik och rolig. Jag hoppas att jag får träffa dessa människor igen och ha lika roligt med dem igen. Tack Danmark och alla deltagaren!

Här kommer lite bilder!

-Tessi 

 

Publicerad 27.09.2017 kl. 17:21

praktik på det Finlandssvenska kompetenscenter

Jag gör min praktik på det Finlandssvenska kompetenscenter (FSKC) här i Helsingfors.

Vad är ett kompetenscenter?

Ett kompetenscenter är ett helt nätverk med många aktörer runt om i Finland. Det finns huvud kompetenscenter i ett landskap som kan sedan delas in till mindre center i kommuner.  

En kompetenscenter är driven av regeringen och här jobbar vi nu med olika projekt och forskning kring det sociala området. Det är lagstadgad vad kompetenscenter jobbar med. Lagen beskriver syftet som att; ”utveckla och förmedla kompetens och sakkunskap inom det sociala området.

Det känns abstrakt men vi jobbar med att medborgare skall känna sig bra i vardagen.

Vi jobbar nu med regeringens spetsprojekt som förnyar tjänsterna för barn och familjer, så kallad LAPE projekt (lapsi ja perhepalveluiden muutos ohjelma). Projektet startade för att Juha Sipiläs regering ville att barn, unga och deras föräldrar använder tjänster som löper smidigare. Sipilä ville också att antalet unga som har varken studieplats eller arbete skulle minskas, så kallade NEET unga.

Jag tänkte före jag började att kommer jag på det sättet in i verksamheten, när en stor del av vad vi gör är på en så hög nivå. Jag kan inte påverka på ett stort sätt men jag kan påverka småskaligt. Vi har gjort intervjuer med familjer och frågat om vad de tjänster de använder sig av. Sedan har vi visat detta video på seminarier och på detta sättet påverka verksamheten. Det är mycket möten som jag deltar i och enskilda uppgifter som vi gör. Vi kommer också att göra program för social arbetes studerande som gör mini-praktik här på FSKC.

Det bästa med min praktik är att jag får insyn på hur verksamheten på det nationella fronten av det sociala området fungerar. Det känns bra för att arbetet som vi gör känns värdefullt.

-Aksel

Publicerad 06.09.2017 kl. 20:28

Praktik på Ingås ungdomsverksamhet

Jag gjorde min praktik på Ingås ungdomsverksamhet med inriktning på det uppsökande ungdomsarbetet. Eftersom Ingå är en ganska liten kommun, så betydde det att jag fick bli bekant med hela ungdomsverksamheten och se arbetet med ungdomar från många olika vinklar. Jag uppskattade att få en sådan chans, eftersom jag på det sättet fick lära mig mera.

Genast från första dagen kände jag mig som en i teamet och fick vara med på det mesta som hände, om det sedan var möten eller besök från Ingås vänort Fredensborg i Danmark.

Jag fick ett eget projekt att leda, Digitales för Ladies´night, som vi byggde upp i fyra träffar där vi arbetade oss fram till huvuduppgiften som var att alla fick göra en egen Digitale. En Digitale är en digital berättelse man editerar ihop av bilder och musik, efter att ha valt ett tema man vill skildra.

Förutom dessa träffar med tjejerna, fick jag också vara med på de ”vanliga” Ladies´night träffarna, som ordnas ca en gång i månaden och är menade för tjejer i ’åldern 12–25 år.

Det ordnades för första gången denna sommar så kallade arbetsläger för sysslolösa ungdomar som ville ha någonting att göra. Det gjordes intervjuer med de sökande och jag fick vara med på en del av dem och intervjua och tala med de sökande. Arbetslägren är en arbetsvecka långa och går ut på att lära sig skriva arbetsansökning och CV, samt jobba på olika arbetsplatser för att få erfarenhet, arbetsintyg och ett stipendium.

Under de 6 veckorna jag gjorde min praktik fick jag uppleva många nya saker. Jag fick vara med på seminarium och ta del av teamets arbetshandledning, jag fick även chansen att vara med på nätverksträffar. Jag är tacksam för att ha fått chansen att vara en del av teamet och när jag åkte hem efter sista dagen, var det med en klump i halsen.

- Cathrin 

Publicerad 04.08.2017 kl. 19:00

Praktik på Turun Kaupungin Teatteri

Hejsan! 

Jag har gjort min praktik på Turun Kaupunginteatteri (TK). Jag blev jätteglad över att få göra min praktik där, eftersom jag redan i tidigt skede hade bestämt mig för att söka praktikplats på TK. Vi har delat upp min praktik i två olika delar, så jag kommer att fortsätta min praktik på TK ännu under hösten då jag kommer att ha lite annorlunda uppgifter än jag hade nu på våren.   

Min huvuduppgift på våren var, att samla ihop material till husrundorna, som kommer att hållas i det nyrenoverade teaterhuset på hösten. Rundorna kommer att vara uppbyggda lite som berättelser och deltagarna får höra allt möjligt från teaterns långa historia. Jag fick äran, att intervjua personer som har jobbat inom teatern en längre tid med olika uppgifter och höra berättelser från deras tid på teatern. Jag intervjuade bl.a. tekniska chefen och en skådespelare som jobbat över 40 år inom TK. Intervjuerna bandades in och skrevs sedan rent ord för ord, vilket var mera arbetsdrygt än jag väntat mig. Personerna som jag intervjuade var väldigt inspirerande och de berättade många roliga historier om teatern. Jag lärde mig mycket om hur en stor teater fungerar från olika synvinklar och fick höra massor av roliga episoder som hänt på teatern. Spökhistorierna som jag fick höra får man inte heller glömma!

På hösten kommer det att hända mycket på TK. Efter tre års renovering kommer det nya teaterhuset att öppnas för publik och det kommer att ordnas föreställningar i renoverade utrymmen. Teatern kommer att ha öppna dörrar på Åbodagen så alla är välkomna att beundra det nya teaterhuset och delta i husrundorna fyllda med roliga historier!

Ha en bra fortsättning på sommaren!

- Jonna

 

Publicerad 23.07.2017 kl. 22:14

På praktik hos Folkhälsan i Åboland

Hej på er!

Ni har redan fått läsa om Lilas och Jessicas praktik och nu är det dags för mig, Saara, att kort berätta om min praktik som jag gjorde på Folkhälsan i Åboland. På Folkhälsan har jag jobbat med teamet som arbetar för motion och rörelse, vilket har varit perfekt för mig som har ett brinnande intresse för motion och hälsa. Tillsammans med mina handledare har jag fått vara med och dra utomhuspedagogik med skolklasser från Åbo, Pargas och Kimito.

En ny läroplan för grundskolan drog igång förra hösten (2016), och den nya läroplanen uppmanar till att inlärningen skall ske i varierande miljöer, som exempelvis utomhus. Andra kriterier för läroplanen är att öka samarbete, fysisk rörelse och att använda fler sinnen i inlärningen för att stärka elevernas inlärning, intresse och motivation. Detta betyder att utomhuspedagogik är aktuellt mera än någonsin! Folkhälsan i Åboland har i flera års tid jobbat med utomhuspedagogik i de svenskspråkiga skolorna i Åboland. Det är en stor resurs för skolorna att kunna utnyttja Folkhälsans tjänster.

Under praktiken har jag också fått vara med på olika inspirationskvällar för pedagoger, läger med skolklasser och familjeläger, stafettkarnevalen, friluftslivstävling och administrativa uppgifter. Jag har verkligen haft en rolig och givande praktik. Utomhuspedagogik intresserar mig mycket och jag har fått lära mig nya metoder och att träna på mina ledarskapstekniker. Mina handledare Gun, Mari-Sofi, Patrik och Daniela har gett mig ansvar, men också handlett mig mycket väl. Jag har känt mig som en del av teamet och varje dag har jag varit ivrig på att gå till praktiken. Jag är otroligt tacksam för denna tid som praktikant på Folkhälsan! Det har varit skönt att vara på en praktikplats som delar samma värderingar en själv.

Jag skulle kunna berätta mycket mera om min praktik, men för att inte bli alltför långdragen så delar jag med mig av några bilder från praktiken. Jag önskar er alla en riktigt fin sommar och håll ögonen öppna, för snart kommer ett nytt blogginlägg om praktiken från någon annan i teamet.

Soliga hälsningar,

Saara

P.S. Om du vill läsa mera om den nya läroplanen, hittar du den i ett nötskal under länken: http://www.oph.fi/utbildning_och_examen/grundlaggande_utbildning/laroplanen_och_timfordelningen/de_nya_laroplanerna_i_ett_notskal

Publicerad 25.06.2017 kl. 20:31

Ungdomsakademin Luckan som praktikplats

Hej alla, Jessica här!

Som de flesta andra Astri medlemmar är jag just nu på praktik. Jag gör min praktik på Ungdomsakademin Luckan i Åbo. Ungdomsakademin Luckan, som förr hette UngInfo, är Luckans ungdomsverksamhet. Vi ordnar olika evenemang som till exempel Hållbar Livsstil och Respekt-utbildningar. Vi samarbetar även mycket med skolorna genom att ordna evenemang för eleverna och allmänt handleder de som är i behov av vägledning.

Jag har under min praktik varit projektledare för Yrkesbiblioteket som ordnades på tisdagen (9.5) i S:t Olofsskolan. Ett yrkesbibliotek fungerar rätt så lika som ett Levande bibliotek, bara att böckerna har olika yrkesroller. Eleverna fick på förhand välja vilka fyra yrken de vill bekanta sig med under en diskussion på 15 minuter. Yrkesbiblioteket hölls får åttondeklassisterna med syftet att bredda deras syn på olika branscher och avlägsna fördomar och stereotypier som kan finnas mot branschen.

Yrkesbiblioteket var mycket lyckat! Yrken som var representerade var: Präst, Danslärare, Lastbilschaufför, Bloggare, Möbeltapetserare och egenföretagare, Radio- och tv-redaktör, Polis, Nätverksmarknadsförare, Publikarbetare vid teater, Tidningsjournalist och Ungdomsarbetare. Polisen var mycket populär bland eleverna, vilket även Nätverksmarknadsföraren och Radio- och tv-redaktören vad. Eleverna var också intresserade av företagande, vilket vi var överraskade över. Positivt överraskade! Annars var eleverna relativt jämnt fördelade mellan böckerna, alla böckerna hade elever som ville låna dem. Allt som allt hade vi fem klasser som deltog i yrkesbiblioteket, cirka 100 elever. Jag är glad över att dagen blev så lyckad och hoppas att både eleverna och böckerna hade givande diskussioner!

Trevlig fortsättning på dagen!

//Jessica

 

Publicerad 14.05.2017 kl. 21:56

Praktik på Ungdomsverkstaden Troja

Till skillnad från majoriteten har jag utfört min praktik till en stor del vid sidan om mina studier när jag började praktikperioden på Ungdomsverkstaden Troja redan i januari. Sedan januari har jag varit på Troja några dagar i veckan och fungerat som praktikant för uppsökande ungdomsarbetare Johanna Rosenqvist.

 Troja är en svenskspråkig ungdomsverkstad för ungdomar mellan 15 och 29 år och fungerar som ett ställe åt ungdomar där de får stöd och hjälp med sin vardag eller med bekymmer. På Troja får de unga ta del av personlig handledning som ska hjälpa dem att nå sina mål som de själv sätter upp för sig själv. Genom att få kontakt med andra ungdomar får de mening i sin vardag och helt enkelt når känslan av att de inte är ensamma.

 Under min praktik har jag fått vara med i mycket och därav lärt mig massor under min praktikperiod. Jag har fått se vad en uppsökande ungdomsarbetare gör och fått även bekanta mig med verkstadens verksamhet vid sidan om. Höjdpunkterna för mig har varit att få vara med på handledningsträffar med ungdomarna, delta i Varsinais-Suomen Etsivä-päivät och ordna en Amazing race för ungdomarna. Jag skulle inte ha kunnat önska en bättre praktikplats!

 Med att få ta del av verksamheten på Troja och fått bli en likvärdig medlem av arbetsteamet där, har jag känt mig välkommen och trygg genom hela min praktikperiod, vilket jag är mycket tacksam över. Med att fått vara med i så mycket tycker jag att jag blivit en mer kompetent samhällspedagog, vilket är väl idén med att ha praktik under studietiden.

-Lila

                      

Publicerad 27.04.2017 kl. 21:17

Youth Voting

Hej Bloggen,

Det är snart april och vi har redan några veckor fått njuta av fina vårdagar. April 2017 betyder också för Finlands del att kommunalval är på gång och en ny kommunfullmäktige skall omväljas. Med tanke på detta såg vi en ypperlig möjlighet att göra ett projekt som tangerade kommunalpolitik. Vi gjorde projektet tillsammans med Team Affeckt, tredje årets samhällspedagoger, och samarbetet var mycket lärorikt för oss alla. Att göra projekt över teamgränserna är mycket lärorikt och öppnar upp för nya perspektiv. Yrkesinstitutet Axxell fungerade som vår tredje samarbetspartner, samt de kandidater som ställde upp i paneldiskussionen.

Mängden unga väljare är idag väldigt lågt och i kommunalvalet om än ännu lägre (ÅU 2017/03/13). Ungdomar väljer istället andra sätt att påverka, t.ex. använder de sig av sociala medier för att föra politiskt diskussion. De vill påverka direkt och tycker det är för långsamt att delta i traditionell politik. Därför ville vi, som samhällspedagoger, engagera ungdomar i de kommande kommunalvalet i syfte att öka deras intresse för den lokala politiken och förståelsen av den officiella politiska påverkan.

Under tisdag förmiddag samlades alla studeranden från Axxell i Pargas för att följa med i en valdebatt mellan inbjudna kommunalvalskandidater i Pargas. Varje kandidat fick börja med en kort introduktion om sig själva och vilka värderingar de står för. Efter det sattes kandidaterna i heta stolen för att förklara mera grundläggande vad politik i praktiken menar, hur ungdomarna kan påverka i samhället och hur mycket man kan lita på politikerna.

Vartefter kandidaterna hade fått svara på frågorna gick paneldiskussionen över till en lång rad JA och NEJ frågor, där även ungdomarna fick svara med sina JA och NEJ lappar. Den tredje och avslutande delen av paneldiskussionen bjöd desto mera på debatt. Till de frågor som ställdes fick varje parti två talturer på totalt 3min. Till vår glädje var även publiken (studeranden) med i diskussionen och ställde frågor och kommentarer till kandidaterna. På det viset fick vi ihop mångsidig och interaktiv diskussion.

Det blev en lyckad valdebatt på Axxell och utgående från studerandens feedback formulär, väckte diskussionen nya tankar om kommunalpolitiken. Majoriteten av studeranden kunde också tänka sig att rösta i kommunalvalet. De frågor som väckte mest tankar hos studeranden var frågan om att bygga en bro mellan Pargas och Nagu, samt möjligheterna till sommarjobb i Pargas stad.

Vi tackar alla kandidater, studeranden och yrkesinstitutet Axxell för ett gott samarbete. Speciellt tack också till Team Affeckt för ett lyckat samarbete och för de lärdomar vi har fått från er.

I vår paneldiskussion deltog följande kandidater:

Helena Särkijärvi, De Gröna

Mia Forssell, De Gröna

Jani Karlsson, Skärgårdens socialdemokrater

Erica Helin, Skärgårdens socialdemokrater

Kim Lindstedt, Samlingspartiet

Rolf Schwartz, Svenska Folkpartiet

Calle Wikman, Svenska Folkpartiet

Rolf Björklid, Kristdemokraterna i Finland                 

Håkan Westergård, Kristdemokraterna i Finland         

Janne Ahonen, Centern i Finland

VI önskar er alla lycka till i kommunalvalet och kom ihåg alla röstberättigade att rösta på valdagen söndagen den 9 april 2017 eller förhandsrösta i Finland mellan 29 mars och 4 april 2017. Utomlands kan du förhandsrösta mellan 29mars och 1 april.

 

Trevlig fortsättning på våren,

Saara

Publicerad 30.03.2017 kl. 16:22

Friluftsvandring med Ankdammen

Igår, söndagen den 26.3.2017, var vi några från Ankdammen i Åbo och gick till Kakola fängelse för att sen skriva ett inlägg på Ankdammen i Åbos hemisda om hur man kan friluftsvandra i Åbo  fast det är i centrum. 

Vi packade liten matsäck med oss och traskade iväg. Vi hade kul och såg jätte fina utsikter. Tänk att ett fängelse kan vara så fint. Visste ni att de bygger om fängelset till lägenheter? Skulle ni vilja bo i Kakola fängelse? 

Publicerad 27.03.2017 kl. 16:57

Studiebesök till Kokoo

Hejsan!

Idag gjorde vi ett studiebesök till Kokoo. Vet ni vad Kokoo gör? Kokoo är en plats som man hittar i Forum som erbjuder en kombination på lära och leka för barn, unga och vuxna. 

Vi gjorde ett studiebesök för att göra våra drömprojekt mer reala för oss själv och komma ett steg närmare vårt mål. Vi byggde en prototyp av våra projekt och här under får ni se bilder på dem!

Vi hade jätte roligt och genom detta byggde vi väen på vår teamanda!

Publicerad 16.03.2017 kl. 20:06

HBTIQ

Hejsan! 

En grupp från teamet håller på och ordnar ett projekt där de samarbetar med Regnbågsankan. Fredrika Biström kommer och besöker oss på seminariet där ni kan fråga frågor av henne. Det är det seminariet ni vill komma på! ;) 

Dessutom det är det gratis!

Kaffe bjuds! 

Hoppas att vi ser er alla läsaren på seminariet! ;) 

Publicerad 07.03.2017 kl. 17:58

Vem är vi?

Vi är samhällspedagogstuderande på yrkeshögskolan Novia i Åbo. Här på bloggen skriver vi om de projekt och samarbeten vi håller på med och uppdaterar er om allt vad en samhällspedagog gör.

Team Astris hemsida